skytten

Skytten
Skytten (Sagittarius), av Leopoldus 1489.

Skytten

Skyttens tecken förstärker behovet av frihet och obundenhet. Målet för Skytten är ofta att utan hinder kunna företa sig ändamålsfyllda ting, snarare än att slippa ansträngning. Skytten är inte lättjefullt avstånds­tagande, utan fylld av energi som riktas och glöder i en viss strävan. Skytten har något av fanatikerns ådra. Att ge sig hän i ett ändamål, en strävan, utan att akta på sin egen ansträngning eller göra halt vid sansade gränser.
Skytten behöver fritt spelrum för att kunna göra saker, och nya miljöer och vidgade perspektiv för att tillräckligt starkt känna att en utveckling sker. Stiltje är Skyttens fiende, förändring ett livsvillkor. Han är inte rädd för makt, eftersom det är förändringens vapen, men skyr ansvar, eftersom det brukar betyda plikt att bevara. Skytten har iver, energi och otålighet.

Skytten
Skytten, från en stjärnkarta av Albrecht Dürer.

Kardinal dekad, 22 november – 1 december

Här är Skyttens behov av frihet och drastisk för­ändring nästan allenarådande. Den som har solen i denna del av Skytten har mål som hägrar långt i fjärran och den allra största iver att få dem förverkligade. Något av fanatikerns glöd finns här - den som är uppslukad av en övertygelse och inte känner någon gräns för hur långt han kan gå för att realisera den. Det finns massor av energi i honom, otålighet, brådska. Det kliar i honom om han måste vänta – motgångar svider mer än hos andra. Den kardinala Skytten kräver att få vara fri och rå om sig själv, och gör revolt mot varje försök till kontroll eller åter­hållsamhet gentemot honom. Han mår nästan illa av status quo och ser fram mot förändring även om den kanske inte är till det bättre.
Denna Skytt har anlag för de stora perspektiven. Han tycker inte om detaljer utan kontemplerar med förtjusning de större sammanhangen. Spänning, fara, osäkerhet och risker stimulerar honom, så han kan ha en förmåga att bryta upp vardagens trygghet. För den kardinala Skytten är livet ett äventyr där man aldrig vet hur det ska sluta – och för honom gäller det att komma så långt bort från utgångspunkten som han förmår.
Förhållandet till fadern är distanserat. Vistas de i samma rum blir det alltför trångt och gott om konflikter. Ju mer de kan låta varandra leva sina egna liv, desto bättre förutsättningar har de att komma överens. Fadern lyckas aldrig helt hävda sin auktoritet och skjuter därför över allt ansvar på barnet självt, så snart det är möjligt. Dessa Skyttar brukar vilja lämna hemmet tidigt.

Fast dekad, 2 – 11 december

Obundenhet är ett krav för dem med solen i denna del av Skytten, men de drivs inte av en så eldig strävan som de kardinala. För den fasta Skytten är det nästan nog med att få hålla sig med sitt och slippa ta ansvar för annat. Han har en förmåga att genom diskretion och undanglidande lyckas hålla sig undan tillvarons krokar. Ett fritt förhållande till omvärlden. Denna Skytt tycker om omväxling, men vill sällan själv bli utpekad som ansvarig för den, även om ofta så är fallet på ett indirekt vis. Han har lätt för att tränga in i komplexa perspektiv och anar långtgående konsekvenser. Den fasta Skytten kan ge ett intryck av att ha slagit sig till ro i framtiden, så att man får för sig att han inte hör nuet till.
Den som har solen i denna del av Skytten tycker om när saker och ting går fort och ständigt förändras, vilket aldrig kan stressa honom. Om någonting inte är mottagligt för förändring brukar han helt enkelt dra sig därifrån. Det går fort för den fasta Skytten att vänja sig vid nya situationer. Han kan ställa upp på en ideologi eller övertygelse, men på något sätt är han mitt i den fastaste argumentation ändå delvis reser­verad. Denna Skytt sväljer aldrig något helt och hållet. Det är som om han vill hålla distans till livet självt.
Förhållandet till fadern är ganska lugnt när det väl funnit sina former. De lämnar varandra mest i fred, och fadern brukar lita till barnets förmåga att ta vara på sig själv, inte utan rätt. De kan hjälpas åt eller hålla ihop, men alltid under förutsättning att barnets integritet respekteras fullt. Så fort de inte har något speciellt skäl för att vara tillsammans, skiljs de åt.

Rörlig dekad, 12 – 21 december

I denna del av Skytten finns rastlöshet, otålighet och iver. Denne Skytt vill aldrig bli stilla, som om han fruktade att då gå miste om något viktigt. Han ska alltid vara i rörelse, alltid söka nya mål och nya platser. Det är som om han hela tiden letar efter något i sitt liv, utan att veta vad det är eller var det kan finnas. Den rörliga Skytten har en oerhörd förmåga att på rekordtid anpassa sig till nya situationer, hur främmande de än är, och en närmast outsinlig energi. Koncentrationen kan det vara sämre ställt med, och tålamodet för detaljer och rutin­uppgifter är det sämsta tänkbara.
Den som har solen i denna del av Skytten håller alltid ett högt tempo och är inte opåverkad av det. Ansvar skrämmer honom lite, och plikter gör honom nervös. Bäst mår han när han får arbeta under fria former, och då är det knappt någon gräns för hur mycket han kan ta på sig. Den rörliga Skytten är nästan det snabbaste som finns, slarvar ofta men har en blick för helheten och för det väsentliga. Hans strävan är nästan odelat mot framtiden – att titta bakåt kan ge honom ångest. Han gläds över att leva och har bråttom att få så mycket som möjligt gjort på den korta tid vi har på jorden.
Förhållandet till fadern är inte särskilt nära, även om båda försöker hålla kontakten och fördjupa den. De är aningen otåliga mot varandra, kan bryta ut i hastiga gräl som ingen vart leder, men som går över på ett ögonblick. På något sätt är de aldrig riktigt nöjda med varandra, men lever för det mesta friktionsfritt. När väl barnet är ur huset, träffas de väldigt sällan och vet ganska lite om vad den andra håller på med.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0